تربیت برتر

آنچه والدین و معلمان باید بدانند

«بهترین ملاک و معیاری که بر اساس آن می‌توان تربیت و کیفیت پرورش اخلاقی کودکان را ارزیابی کرد، همان شبکۀ ارتباطی اعضای خانواده با یکدیگر است. به همین اعتبار، خانواده را امروزه به «سیستم ارتباطی» تعریف می‌کنند که سلامت جامعه، بازتابی از سلامت سیستم ارتباطی خانواده است؛ زیرا جامعۀ سالم، بدون روابط سالم درون خانواده‌ها امکان‌پذیر نیست. ارتباط سالم و صحیح، آن است که طرفین در امر مبادلۀ اطلاعات و احساسات، در فضایی مناسب مشارکت کرده و با یکدیگر هماهنگی داشته و در این ارتباط، هر دو احساس ارزشمندی کنند.»

آنچه خواندید، قسمت‌هایی از کتاب تربیت برتر بود؛ کتابی که نه فقط والدین و معلمان، که هر عضوی از جامعه اگر آن را مطالعه کرده و از آن توشه رفتار تربیتی بردارند، حرکت مفیدی انجام داده است.

کتاب در ۱۲۰ صفحه و در چهار سرفصل کلی با چندین و چند ریز موضوع جالب و کاربردی، تدوین شده است و به نظر می‌رسد نویسنده، سیر موضوعی مناسبی را برای کتاب در نظر گرفته و دنبال کرده است.

کتاب با سرفصل «نقش ارتباط در اولین جایگاه تربیت» آغاز می‌شود؛ جایی که نویسنده اعتقاد دارد خانواده با شکل‌دهی شبکۀ ارتباطی مناسب، می‌تواند به تربیت فرزند خود، سمت و سو بدهد. نویسنده در این فصل، ارتباط را تعریف می‌کند و ویژگی‌های ارتباط سالم را شرح می‌دهد و به جزئیاتی چون «سخن گفتن» و «چگونه سخن گفتن» در شکل‌گیری ارتباط سالم می‌پردازد، نقش روانی و عاطفی کلمات را بررسی می‌کند و ویژگی‌های ارتباط سالم و ناسالم زن و شوهر را مورد بررسی قرار می‌دهد.

اگر می‌خواهید روش‌های ارتباط با کودکان و نوجوانان را بیاموزید، فصل بعدی این کتاب گزینۀ خوبی است. قدم‌های هفت گانۀ این ارتباط را می‌توانید از شناخت سطح درک و میزان فهم کودکان تا ارزنده‌سازی و برانگیختن عزت نفس، بخوانید و در انتهای فصل، به صور توهین و تحقیر کودکان آگاهی پیدا کرده و بعضی از آنها را بشناسید.

«مراحل شکل‌گیری گرایش‌ها و ارزش‌های دینی در کودکان و نوجوانان»، سرفصل جالب‌تر این کتاب برای مخاطبانش است. حتماً در همهمۀ هجوم آموزه‌های مختلف تربیتی، دنبال تربیت دینی فرزندانتان هستید و قاعدتاً از روش‌های جبری و تحکّمی نمی‌خواهید استفاده بکنید؛ کتاب در این فصل، به شما روش درونی‌کردن ارزش‌های دینی برای نوجوانان را آموزش می‌دهد.

فصل آخر کتاب به «نقش ارزشیابی تحصیلی در شخصیت کودکان» می‌پردازد و این موضوع را در ارتباط با مربی، معلم، مدرسه و خانواده تبیین می‌کند، که به نظر می‌رسد نکات بدیعی در خود دارد.

کتاب «تربیت برتر» گزینۀ بسیار خوبی برای مطالعۀ خانواده‌ای که دغدغه‌های تربیتی فرزندانش را دارد، است.

رضا فرهادیان

بوستان کتاب

چاپ دهم، ۱۳۹۳

دکمه بازگشت به بالا
🏠 صفحه اصلی
🏠 صفحه اصلی