با خبرنگاران
وبسایت اصلاح الگوی مصرف راهاندازی شد
در پی نام گذاری سال ۱۳۸۸ به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف از سوی مقام معظم رهبری، به همت واحد انتشارات و اطلاع رسانی مرکز تحقیقات صدا و سیما، وبسایت اصلاح الگوی مصرف در فضای مجازی فعال شد.
این سایت قابل دسترسی برای عموم علاقهمندان است و دارای بخشهای مختلفی همچون اخبار، حدیث، پژوهشهای علمی، پایان نامهها، نقد و نظر ، الگوی صحیح مصرف از دیدگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، الگوی مصرف از دیدگاه بزرگان و … است.
صاحب نظران و علاقهمندان میتوانند جهت درج اخبار، مقالات و پژوهشهای خود در سایت مذکور، مطالب خود را به نشانی تهران، خیابان ولی عصر، سازمان صدا و سیما، ساختمان اداری، طبقهی دوم، مدیریت انتشارات و اطلاع رسانی مرکز تحقیقات، صندوق پستی ۳۴۴۴-۱۵۸۷۵ و یا به نشانی الکترونیکی rcirib@irib.ir ارسال کنند.
مقایسهی مصرف ایرانیان با استانداردهای جهانی
مصرف چند برابری انواع انرژی و اقلام مهمی از مواد غذایی در ایران نسبت به کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، مبین هدر رفت و مصرف غیر بهینهی این اقلام در ایران است، که در صورت ادامهی این روند، میتواند به یک بحران جدی تبدیل شود.
کارشناسان اقتصادی بر این عقیدهاند که اصلاح الگوی مصرف در دو سطح «تولید» و «مصرف» کالا قابل بررسی است؛ بدین مفهوم که در سطح تولید کالا یعنی از مرحلهی تبدیل مواد خام تا انتقال و توزیع به مصرفکنندگان، باید تولیدکنندگان هر دو بخش دولتی و خصوصی علاوه بر رعایت ضوابط زیستمحیطی و فناوری، کالای تولیدشده را متناسب با استاندارد جهانی و اقلیم منطقهی زیستی طراحی و تولید کنند.
این گزارش حاکی است: هدر روی در حوزهی انرژی کشور، نه تنها در بخش مصارف خانگی و مشاغل خدماتی و تجارتی، بلکه در پالایشگاهها، نیروگاهها، خطوط انتقال برق، لولههای آب، واحدهای تولیدی و خودروها نیز در مقایسه با استانداردهای جهانی در سطح قابل قبولی نیست.
سرانهی مصرف برق در ایران سه برابر میانگین جهانی است .
ایران به دلیل استفاده نادرست از منابع در سرمایهگذاری و مستهلک بودن دستگاههای تولیدی، پرداخت یارانه در حجم گسترده و عرضهی بنزین ارزان و فروش نفت به صورت نفت کوره یا خام، زمینههای هدر روی و تعدیل منابع در کشور را فراهم آورده است. ایران در بخش مسکن، ایران به ازای هر متر مربع ۶/۲ برابر متوسط مصرف کشورهای صنعتی انرژی مصرف میکند. مصرف انرژی در ایران هر ۱۰ سال دو برابر میشو، اما این نرخ رشد در مقیاس جهانی یک تا ۲ درصد بیشتر نیست. میزان سوخت مصرفی جهان در حدود هر ۵۰ سال دو برابر میشود.
بر این اساس، ایران در مقایسه با میانگین جهانی، چهار تا پنج برابر بیشتر سوخت مصرف میکند؛ یعنی هماکنون ۹ درصد سوخت جهان در ایران و توسط تنها یک درصد جمعیت جهان مصرف میشود و هر ساله بیش از ۳۸درصد از بودجهی سالانه دولت به یارانهی بنزین اختصاص مییابد؛ در حالی که در صورت مصرف استاندارد، میتوانیم یکی از صادر کنندگان بنزین باشیم. ایرانیان ۷۰ درصد بیش از الگوی جهانی آب مصرف میکنند. سرانهی مصرف گاز کشور در رتبهی سوم جهان است. ایران دومین واردکنندهی بزرگ شکر در جهان است.
کتاب الکترونیکی «سال اصلاح الگوی مصرف» منتشر شد
«آرمین سلیمانی» مسؤول امور رسانهای سازمان تبلیغات اسلامی، ضمن بیان این مطلب افزود : این ویژه نامه که نوعی کتاب الکترونیکی است، مطابق با پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی تنظیم شده است.
وی همچنین اظهار داشت : این کتاب چکیده و خلاصهای از محتوای کتابهایی است که موضوع الگویهای صحیح مصرف در آنها عنوان شده است.
سلیمانی تصریح کرد: ویژه نامهی «سال اصلاح الگوی مصرف»، حاوی چهار بخش با عنوانهای «سال جدید را در همهی زمینهها و امور سال اصلاح الگوی مصرف میدانم»، «نگاهی اجمالی به الگوی مصرف از منظر قرآن»، «خانواده و اسراف» و «پیامدهاى اسراف در جامعه اسلامى» است.
مسؤول امور رسانهای سازمان تبلیغات اسلامی، سوره های اعراف، خصال، یوسف و مؤمن از قرآن کریم را از منابع اصلی تهیه و تنظیم این نوشتار برشمرد و اضافه کرد: کتابهای فرهنگ فارسی، تحف العقول عن آل رسول، بحارالانوار و کتاب فرهنگ و معارف قرآنی از دیگر منابع تألیف این اثر هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سایت مناره، سایت تخصصی امور مساجد است که از سوی معاونت امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی و به همت اداره کل امور مبلغان و مساجد این معاونت، به فعالیتهای چاپ و نشر میپردازد و علاقهمندان برای مشاهدهی این ویژه نامه، میتوانند به نشانی www.manareh.ir مراجعه کنند.
۴۰ حدیث دربارهی اصلاح الگوی مصرف، کتاب شد
کتاب «۴۰ حدیث در باب اصلاح الگوی مصرف» از سوی نشر مجنون در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شد.
مدیر کل دفتر پشتیبانی و توسعهی مدارس غیر دولتی:
برنامهی اصلاح الگوی مصرف به مراکز آموزشی ارایه میشود
مدیرکل دفتر پشتیبانی و توسعهی مدارس غیر دولتی آموزش و پرورش گفت: برنامههایی با نگاه اصلاح الگوی مصرف برای معلمان و دانشآموزان ارایه میشود.
رضا مؤمنین افزود: در مدارس غیر دولتی در همهی ابعاد اعم از غیر دولتی و هیأت امنایی، آموزش و نهادینه کردن اصلاح رفتارها و الگوها باید اجرا شود.
وی ادامه داد: آموزش و به کارگیری درست مصرف کردن در برنامههای آموزش و پرورش قرار گرفت و استفادهی درست از منابع، ابتدا از مسؤولان مدارس شروع شد.
مدیرکل دفتر پشتیبانی و توسعهی مدارس غیر دولتی افزود: برنامههای جدیدی در خصوص آموزش و پرورش انجام دادهایم، که شامل اردوهای دانشآموزی با نگاه اصلاح الگوی مصرف و دورهی آموزشی اصلاح الگوی مصرف برای معلمان در کلیهی مدارس است.
رییس ستاد تحول صنایع در تشریح اصلاح الگوی مصرف بخش صنعت:
مصرف انرژی صنایع تا سال ۱۳۹۳ به استاندارد جهانی نزدیک میشود
رییس ستاد تحول صنایع و معادن با بیان این که میزان مصرف انرژی در ایران تقریبا چهار برابر میانگین جهانی است، گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده، میزان مصرف انرژی صنایع در ایران تا سال ۱۳۹۳ به متوسط جهانی نزدیک خواهد شد.
سیدرضا فاطمی امین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در حال حاضر شدت مصرف انرژی ایران بر مبنای نرخ ارز موجود ۱٫۲۲ تن (نفت خام) بر هزار دلار و میانگین جهانی این رقم ۰٫۳۱ تن بر هزار دلار است.
وی ادامه داد: شدت انرژی مصرفی کل کشور بر مبنای قدرت خرید نیز ۰٫۳۳ است که متوسط جهانی این رقم به ۰٫۲ میرسد.
وی با اشاره به سهم ۱۵٫۴ درصدی گروه صنعت و معدن در میزان انرژی مصرفی کشور، تصریح کرد: این گروه حدود ۱۶ درصد یارانهی انرژی کشور را به خود اختصاص داده است.
به گفتهی وی، نمودار مصرف انرژی بخش صنعت ایران رو به رشد است، که نشان دهندهی حرکت کشور به سمت صنعتی شدن است؛ به طوری که مصرف انرژی در این بخش از ۱۲۰ میلیون بشکه نفت خام در سال ۱۳۷۳ به ۴۰۰ میلیون بشکه در سال گذشته رسید. در همین حال شدت انرژی که شاخصی از میزان انرژی مصرفی برای تولید یک واحد محصول است، از سیر نزولی برخوردار بوده است.
فاطمی، شدت انرژی در بخش صنعت ایران بر حسب ارزش افزوده را ۰٫۱۳ درصد یک تن نفت خام عنوان کرد و گفت: متوسط جهانی این شاخص ۰٫۱۲ درصد یک تن نفت خام است.
رییس ستاد تحول صنایع در ادامه با اشاره به برنامه ریزی انجام شده توسط وزارت صنایع برای اصلاح الگوی مصرف انرژی در بخش صنعت تصریح کرد: این اقدام در سه بخش تبدیل محصول، مدیریت تأمین و حاکمیت صورت میگیرد و در این راستا هزار و ۲۰ پروژه تعریف شده که ۲۰ طرح توسط وزارت صنایع و هزار طرح بقیه نیز توسط واحدهای صنعتی اجرا خواهد شد.
وی با اشاره به تدوین معیار مصرف انرژی برای ۲۳ محصول گفت: تنها پنج مورد از این استانداردها تاکنون اجباری شده، که یکی از دلایل کم بودن تعداد این استانداردهای اجباری، کمبود آزمایشگاه برای کنترل استانداردهاست.
فاطمی افزود: به منظور اصلاح الگوی مصرف انرژی در صنایع، قرار شد در بخش لوازم خانگی، وسایل نقلیه، ساختمان و تجهیزات صنعتی برای شناسایی محصولات جایگزین و مکمل اقدام شود.
وی با اشاره به برنامه ریزی انجام شده برای بازسازی و تکمیل فرایند تولید در بخش صنعت خاطرنشان کرد: در این راستا ۵۰۰ واحد صنعتی و معدنی انرژی بر تا پایان سال ۱۳۸۸ و سایر واحدها نیز تا پایان سال ۱۳۹۰ مورد بازسازی و تکمیل قرار خواهند گرفت.
به گفتهی وی، جایگزینی خطوط تولید لامپهای رشتهای و کورهی آجرپزی نیز از دیگر اهداف وزارت صنایع در راستای اصلاح الگوی مصرف انرژی است، که به این منظور ۱۸ خط تولید لامپ رشتهای و دو هزار کورهی آجرپزی تغییر تولید خواهند داد و در جهت بهینه سازی ۲۵۰ واحد تولید آجر ماشینی و ۶۰۰ واحد تولید آجر نیمه ماشینی نیز اقدام خواهد شد.
فاطمی، تلاش در جهت احداث مولدهای برق کوچک برای صنایع را از دیگر اقدامات در دست اجرا به منظور اصلاح الگوی مصرف انرژی دانست و افزود: برای ایجاد ۱۰۰ مگاوات برق با بانک صنعت و معدن تفاهمنامه امضا شده و واحدهای صنعتی از دو هفته دیگر می توانند برای احداث این نوع مولدها اقدام کنند.
وی توضیح داد: احداث ۱۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق با مولدهای مقیاس کوچک تا سال ۱۳۸۸ و ایجاد ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق تا سال ۱۳۹۲ برای بخش صنعت پیش بینی شده است.
وی با بیان این که وزارت نیرو خرید برق صنایع را تا مدت پنج سال به قیمت آزاد تضمین میکند، گفت: به این ترتیب وزارت نیرو هرکیلو وات ساعت برق را ۷۷ تومان از صنایع خریداری کرده و با قیمت ۲۵ تومان در شبکهی برق کشور توزیع میکند.